Oct 17, 2013

KUIDAS LASTEAIA ÕUES KARTULID KASVAVAD?

Tallinna Lepatriinu Lasteaia Pilvetriinude rühma lapsed on juba mitu aastat mahetoidu fännid. Peame lugu koduaia marjadest ja õuntest, lasteaia mahetoidupäevadel saavad pudrutaldrikud alati tühjaks.
Reisime kuumaõhupallil LAHE-MAHE-maadel, tutvumaks mahetoitudega.
Sellel kevadel uurisime koos permakultuuri põhimõtteid. Meie õuealal on palju lehtpuid, mille lehed
peaksid olema heaks kasvukeskkonnaks. Permakultuuris maad ei künta ega kaevata, et mitte rikkuda mulla looduslikku struktuuri ja elustikku. Kasutatakse ainult multsimist ja lastakse enamuse tööst ära teha loodusel.
„Peenrana“ kasutasime suuri traktorikumme, mille põhja asetasime vanu pappe, siis mulluseid puulehti  ja kulu ,vahele kartulimugulad ja veelkord kompostihunniku lehed, kulu ja põhk ( seda oli meil kahjuks vähevõitu). Oma „peenra“ katsime peenikeste oksaraagudega, et linnud meie põldu segi ei sibliks. Kõige lõpuks kastsime „ peenraid“ tublisti, sest oli juba soe maikuu ja oli oodata põuda.
Kartuli tärkamist  märkasime juunis, just enne lasteaia puhkust. Kui sügisel uuesti kokku saime, tuli saak  koristada. Kartulivõtu päeval , 12.septembril kogusid lapsed kolmest kummipeenrast kokku 54 erineva suurusega mugulat, terve ämbritäie. Keskmiselt andis iga mahapandud mugul meile 6 kartulit.
PesimePesime, koorisime, viilutasime oma saagi ja küpsetasime ahjus krõpsudeks. Isegi ilma soola, maitseainete ja õlita maitsesid meie mahekrõpsud lastele väga.
Lisaks saagile kogusime ka terve hulga teadmisi mullast ( pirakad vihmaussid), köögiviljade kasvamisest, toidu valmistamisest jne.
Meie „kummipeenrad“ jäävad kindlasti uue külvi ootele.













































1 comment: