Nov 16, 2012

Prügihunt ja Superjänes

Sel nädalal käsitlesime lastega keskkonna teemat ehk taaskasutamisee ja säästmise põhimõtteid. Oleme antud teemat tihedalt käsitlenud, sest enamus meie meisterdustest valmib kasutatud materjalist.
Tänast muinasjutu hommikut aitas läbi viia ETV2 ekraanil jooksev nukutelelavastus „Prügihunt ja Superjänes“. Kõik soovijad saavad vaadata 12 osalist  nukulavastust ka netist www.hoia.ee.
Igatahes meie seda tegime ja lastele väga meeldis, ainuke miinus on see, et lavastused on meie rüblikute jaoks veidi pikad. Saime teada, et autokummidest tehakse autoteed ja plekkpurkidest ronge, või vähemalt mingit osa neist.
Kui olime lavastuse ära vaadanud, käisime saalis laulmas ja tagasi tulles otsustasime oma jutu koostada. Prügi täis metsaalusega on meie lastel kogemusi, sest sügisesel seiklusreisil Väääna metsa nägime meeletuid prügihunnnikuid metsas ja lastele see kohe üldse ei meeldinud.
Iga laps pidi ütlema ühe lause ning jutuke tuli välja selline:

                                                                                PRÜGI
PRÜGIHUNT ÄRKAS HOMMIKU LÜLES JA LÄKS HOMMIKVÕIMLEMIST METSA ALLA TEGEMA. JÄNES NÄGI TEDA JA KUTSUS HUNDI MÄNGIMA. NAD NÄGID METSAS PRÜGI. METSA OLI TOODUD TÜHJAD KOMMIPABERID. HUNT JA SUPERJÄNES KORISTASID NEED ÄRA JA LÄKSID JÄNESE JUURDE PIDU PIDAMA. LAUAL OLI TORE PORGANDI-MAASIKAKOOK, NAD EHTISID KUUSE KOMMIPABERITEGA ILUSAKS.
KAKS POISSI TULID METSA. NAD SÕID KRÕPSU, KOMMI NING JÕID VETT. SIIS VISKASID NAD PRÜGI MAHA. AUTOJUHT, KES METSA SÕITIS, NÄGI SEDA JA RIIDLES POISTEGA. POISID KORJASID PRAHI ÜLESSE JA VIISID PUDELID TAARASSE, PRÜGI PRÜGIKASTI. ÜKS POISS VÕTTIS AGA IKKA KILE JA VISKAS SELLE KAUGELE. AGA TA PIDI SELLE KOHE ÜLESSE VÕTMA, SEST PRÜGIHUNT TULI PÕÕSAST JA KONTROLLIS SEDA.
SUPERJÄNES NÄGI, ET VEEL ON METSA PRAHTI TOODUD, PÕÕSA ALL OLI TELEVIISOR, VANA TOOL, TITEPALL, LAUD, KELL.
SIIS TULI PRÜGIKOLL, KES OLI ROHELIST VÄRVI VÕI VEIDI KIRJU KA, TAL OLID LEHED KÜLJES JA TA KAEVAS BULDOOSERIGA AUGU, ET TEHA AUTOTEE METSA. PRÜGIKOLL KUTSUS PRÜGIAUTO, KES PRAHI ÄRA VIIS. JA SIIS JÄIGI PRÜGIKOLL METSA VALVAMA.
                                                        
                                                                                      PILVETRIINUD
Paar last oli vaid, kes ei tahtnud algul rääkida, kui lõpus said nemadki käima ja lisasid oma osa. Kui ühel poisil jutt kuidagi ei tulnud, siis teine ütles kõrvalt väga tõsiselt :"Kasuta oma aju!".
Lastega on plaanis edaspidigi jutte koostada, et nende eneväljendus aereneks ja julgus teiste ees rääkida. Ja näha on, et neile see tegelikult väga meeldib.

1 comment:

  1. Ohoo, kui tore mõte. Võtame jutu koostamise kindalsti ka ette!

    ReplyDelete